Evenementen – Circus

OORSPRONG

Arnold van der Vegt besloot in de winter van 1911 om een eigen circus te beginnen. De eerste artiest die hij weet te strikken is zijn oude vriend Tom Mix. In 1923 doopt Arnold zijn circus om in Renz wat een afkorting is voor “Ras Echte Nederlandse Zwervers”. De oorlogsjaren zijn zwaar en het circus moet nood gedwongen shows geven voor de duitsers. Na de oorlog gaat het aanzienlijk beter met het circus. Na het overlijden van Arnold van der Vegt in 1955 neemt zijn zoon Herman de taken over. Rond de jaren zeventig draagt hij het circus over aan zijn zonen Paul en Arnold (Nol). Paul treedt in de shows op als clown en Nol wordt de directeur van het circus. Nol weet circus Renz samen met zijn vrouw Marina weer op niveau te krijgen en trekt jaren lang succesvol rond. In 1967 wordt hun zoon Herman junior geboren.

 

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Op 22 december 2002 ontvangt circus Herman Renz tijdens de kerst periode in Haarlem een koninklijke onderscheiding. Burgermeester Pop heeft de eer deze onderscheiding te overhandigen. Circus Herman Renz is het eerste nederlandse circus dat deze onderscheiding in ontvangst mag nemen. Financiëel directeur Anneke Oliver (voorheen Anneke Steijvers) kreeg een onderscheiding voor haar inzet om het circus te behouden. De onderscheiding motiveert de medewerkers van circus Herman Renz nog meer om dit laatste grote nederlandse circus te behouden.

 

FEITEN

Circus Herman Renz staat in de top drie grootste en beste circussen van Europa. Circus Herman Renz reist sinds 2004 met een nieuwe speeltent rond. Circus Herman Renz had in 1996 een eigen fanclub: “De Vrienden van circus Herman Renz”. Deze is in 2013 opgeheven. Vier keer per jaar verscheen het ‘Renz-magazine’ (uitgegeven door de fanclub). In het circus werken momenteel 85 mensen. In de tent van het circus kunnen 1200 toeschouwers. Elk jaar wordt een programma samen gesteld met diverse internationale acts. Het circus is èèn van de weinige circussen in europa dat werkt met een live orkest. Momenteel bestaat het orkest uit zeven (7) personen. Het circus legt jaarlijks zo’n 8000 km af waarbij meer dan 50 steden worden bezocht. In maart 2010 ontving de directeur Herman Renz de Oscar Carrè Trofee. Sinds 2010 reist het circus naar het belgische Sint-Niklaas voor ‘Sint in de piste’.

Alle rechten voorbehouden ©